Screenshot 8 9 780x439

Autizmi mund të diagnostikohet me mostra të fecesit, thonë shkencëtarët

Shkencëtarët kanë rritur shpresat për një test të lirë dhe të thjeshtë për autizmin pasi zbuluan dallime midis mikrobeve që gjenden në zorrët e njerëzve autikë dhe atyre pa këtë gjendje.

Sipas The Guardian, përcjell Telegrafi, zbulimi tregon se një test rutinë i mostrës së fecesit mund t’i ndihmojë mjekët të identifikojnë autizmin herët, që do të thotë se njerëzit do të marrin diagnozën e tyre dhe shpresojmë mbështetjen, shumë më shpejt sesa me procedurën e gjatë që përdoret sot në klinika.

“Zakonisht duhen tri deri në katër vjet për të bërë një diagnozë të konfirmuar për autizëm të dyshuar, me shumicën e fëmijëve të diagnostikuar në moshën gjashtë vjeç”, ka thënë Prof. Qi Su në Universitetin Kinez të Hong Kongut.

Shkalla e autizmit është rritur në dekadat e fundit, kryesisht për shkak të ndërgjegjësimit më të madh dhe një zgjerimi të kritereve të përdorura për të diagnostikuar gjendjen.

Në Mbretërinë e Bashkuar dhe shumë vende të tjera perëndimore, për shembull, rreth një në 100 njerëz tani mendohet të jetë në spektrin e autizmit.

Studimet në binjakë vlerësojnë se 60-90% e autizmit është për shkak të gjenetikës, por faktorë të tjerë kontribuojnë, si prindërit e moshuar, komplikimet e lindjes dhe ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit ose pesticideve të veçanta gjatë shtatzënisë.

Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh se njerëzit autikë priren të kenë baktere më pak të ndryshme që jetojnë në sistemin e tyre të tretjes, por nëse kjo është për shkak të autizmit në një farë mënyre, apo në fakt kontribuon në këtë gjendje, është një çështje për debat.

Su dhe kolegët e tij analizuan mostrat e jashtëqitjes nga 1627 fëmijë të moshës një deri në 13 vjeç, disa prej të cilëve ishin autikë.

Ata kontrolluan mostrat për të parë se cilat baktere ishin të pranishme dhe bënë të njëjtën gjë për viruset, kërpudhat dhe mikrobet e tjera të quajtura arkea.

Ndërkohë, Dr. Dominic Farsi në King’s College në Londër tha se rezultatet mund të kenë “potencial të madh” në praktikën diagnostike, por shtoi se nevojiteshin më shumë kërkime për të konfirmuar gjetjet.

“Megjithatë, këto rezultate mund të përfaqësojnë një hap të madh drejt përmirësimit të metodave diagnostikuese të spektrit të autizmit”, tha ai.