1 91 780x439

Gruaja e ish-presidentit francez, Carlo Bruni Sarkozy akuzohet për ndikim tek dëshmitarët

Ish-zonja e parë franceze Carla Bruni-Sarkozy është akuzuar për presion ndaj një dëshmitari që akuzoi ish-presidentin Nicolas Sarkozy për financim të paligjshëm të fushatës nga Libia.

Ish-supermodelja është liruar me kusht, gjë që e ndalon atë të kontaktojë me ndonjë nga ata të përfshirë në procedurë, me përjashtim të bashkëshortit të saj, sipas një zyrtari, identiteti i tw cilit nuk wshtw zbuluar.

Akuzat paraprake kundër Bruni-Sarkozy përfshijnë manipulim të dëshmitarit dhe përpjekje për të kryer mashtrim, duke mashtruar gjyqtarët që hetonin bashkëshortin e saj me dyshimin për marrjen e fondeve të paligjshme gjatë fushatës së tij zgjedhore presidenciale të vitit 2007.

Pasi u mor në pyetje nga policia në maj, avokatët e saj thanë se ajo dha “sqarime dhe shpjegime të dobishme”, por nuk komentuan më tej.

Dëshmitari i përfshirë, Ziad Takieddine, është në qendër të akuzave se Sarkozy ka marrë miliona pagesa të paligjshme nga regjimi i presidentit të atëhershëm libian Muammar Gaddafi.

Nicolas Sarkozy, president i Francës nga viti 2007 deri në vitin 2012, tashmë është dënuar në dy raste të tjera. Ai e ka mohuar fuqishëm shkeljen në të gjitha rastet.

Në shkurt, një gjykatë apeli në Paris la në fuqi një vendim fajësie kundër ish-presidentit, për financim të paligjshëm të fushatës në ofertën e tij të dështuar për rizgjedhje të vitit 2012.

Sarkozy u dënua me një vit burg, nga të cilat gjashtë muaj u pezulluan. Avokatët e tij kanë apeluar në Gjykatën e Kasacionit, gjykatën më të lartë të Francës.

Me ankesën në pritje, Sarkozy nuk mund të burgoset në përputhje me ligjin francez. Ai u akuzua se kishte shpenzuar pothuajse dyfishin e shumës maksimale ligjore prej 22.5 milionë euro në ofertën e rizgjedhjes që humbi ndaj socialistit Francois Hollande.

Në një rast të veçantë në vitin 2021, Sarkozy, 69 vjeç, u shpall fajtor për korrupsion dhe tregti me ndikim.

Ai është ish-presidenti i parë francez në historinë moderne i dënuar dhe dënuar me burg për veprime gjatë mandatit të tij. Sarkozy u tërhoq nga politika aktive në vitin 2017.