848177

A është heshtja një formë abuzimi? Kur “nuk po flas me ty” fillon të ndiej dhembje dhe shndërrohet në dhunë

Një grindje mes partnerëve tregon se diçka nuk shkon, por heshtja mund të jetë edhe më e keqe

A është heshtja një formë abuzimi?

Kur shumica prej nesh mendojnë për abuzimin verbal të partnerit, gjëja e parë që vjen në mendje është ngritja e tonit, grindja, qortimet dhe bërtitjet, por e vërteta është se abuzimi më toksik është i heshtur, pa fjalë.

Qëndrimi i heshtur është një formë pasive-agresive e manipulimit në të cilën një person refuzon të komunikojë ose të komunikojë me dikë tjetër në një situatë të caktuar.

Kjo formë e qasjes mund të ketë pasoja të thella për marrëdhëniet ndërpersonale dhe mund të ngrejë pyetje të rëndësishme në lidhje me natyrën e abuzimit emocional, transmeton Telegrafi.

Përkufizimi i trajtimit të heshtur

Trajtimi i heshtjes përkufizohet si refuzim i qëllimshëm i një personi për të komunikuar ose për t’iu përgjigjur ndërveprimeve verbale ose joverbale të të tjerëve.

Kjo sjellje mund të përdoret si një taktikë kontrolluese në marrëdhënie pasi një person përpiqet të fitojë ose ruajë pushtetin duke injoruar tjetrin ose duke ulur vlerën dhe rëndësinë e personit në fjalë.

Efektet psikologjike të trajtimit të heshtjes

Trajtimi i heshtjes mund të ketë një sërë efektesh negative psikologjike tek personi i ekspozuar ndaj kësaj sjelljeje, ndër të cilat më të rëndësishmet janë:

1. Ndjenja e izolimit

Injorimi i vazhdueshëm dhe mungesa e komunikimit mund të krijojë një ndjenjë izolimi dhe vetmie tek personi i prekur.

2. Rënie e vetëbesimit

Trajtimi i heshtur mund të dëmtojë besimin dhe vetëvlerësimin e një personi, duke e bërë atë person të ndihet i parëndësishëm. Ideja e “të mos flas me ty” përfaqëson shumë më tepër sesa një ndërprerje të thjeshtë të komunikimit mes njerëzve. Bëhet fjalë për ndjenjën “ti nuk ekziston më për mua, nuk ke më asnjë rëndësi” dhe mund të perceptohet si një përvojë traumatike.

3. Grumbullimi i zemërimit

Një person që injorohet mund të përjetojë zhgënjim dhe zemërim nga paaftësia për të komunikuar dhe nga mungesa e përgjigjes nga tjetri. Ky bllokim në komunikim ndihet si një mur i padukshëm midis atij që ndërpret komunikimin dhe atij që injorohet.

4. Konfuzioni

Mungesa e komunikimit mund të krijojë konfuzion dhe pasiguri për marrëdhënien dhe gjendjen e saj. Një person i injoruar nuk e di se ku është dhe si do të zhvillohen gjërat.

Trajtimi i heshtur si një formë abuzimi

Në shumë raste trajtimi i heshtur mund të konsiderohet një formë e abuzimit emocional ose psikologjik. Kjo taktikë mund të përdoret për të kontrolluar dhe manipuluar personin e prekur dhe mund të krijojë një mjedis toksik dhe jo të shëndetshëm në marrëdhënie.

Nëse trajtimi i heshtur zbatohet nga një partner toksik, personi i injoruar bëhet viktimë dhe është e rëndësishme të identifikohet se çfarë po ndodh në mënyrë që ata të kuptojnë se nuk është faji i tyre. Sigurisht, është normale të kesh nevojë për një pushim ku të mos flasësh dhe të rregullosh mendimet, por mund ta komunikosh këtë. Nga ana tjetër, kur trajtimi i heshtur përdoret si një formë abuzimi, heshtja bëhet e ftohtë dhe e dhimbshme.

Kështu, trajtimi i heshtur bëhet abuziv nëse:

▪ Përdoret për të lënduar një person tjetër ose për të shkatërruar vetëvlerësimin e tij
▪ Shpreh indiferencë, mungesë respekti apo edhe zhvlerësim
▪ Kontribuon në rritjen e niveleve të stresit, ankthit apo edhe depresionit

Në praktikë, heshtja bën më shumë dëm sesa dobi. Personi i injoruar nuk e di se çfarë po ndodh, sa do të zgjasë ky zakon dhe nuk mund të marrë masa për të zgjidhur situatën. Të gjitha këto përvoja nuk i sjellin të mira personit të injoruar dhe nuk e “riparojnë” marrëdhënien.