Telefoni Morning 850x638

Çfarë i shkakton trurit tuaj përdorimi i telefonit në mëngjes

Sa prej nesh janë fajtorë që sapo zgjohen në mëngjes hedhin vështrimin në telefon. Vërtetë telefonat tanë mund të na ndihmojnë të jemi më produktivë dhe të përmirësojmë cilësinë e jetës sonë, por ata janë gjithashtu një burim kryesor shpërqendrimi dhe stresi, veçanërisht kur i kontrollojmë ato që në mëngjes.

Çfarë i ndodh trurit tuaj nëse kontrolloni telefonin që në mëngjes?!

Kur zgjoheni për herë të parë në mëngjes, truri juaj kalon nga valët delta, të cilat ndodhin në një gjendje gjumi të thellë, në valët theta, të cilat ndodhin gjatë një lloj gjendjeje ëndërrimtare. Më pas truri lëviz për të prodhuar valë alfa kur jeni zgjuar, por jeni të relaksuar dhe nuk përpunoni shumë informacion.

Nëse gjëja e parë që bëni është të futeni menjëherë në botën online, ju e detyroni trupin tuaj të kapërcejë fazat e rëndësishme theta dhe alfa dhe të kalojë drejtpërdrejt nga faza delta në të qenit i zgjuar dhe vigjilent (i njohur edhe si gjendja beta).

Duke i anashkaluar këto gjendje dhe duke kontrolluar telefonin tuaj menjëherë pas zgjimit, ju jeni duke e përgatitur trurin tuaj për shpërqendrim. Të shohësh ose të lexosh diçka negative në mëngjes mund të shkaktojë reagimin tuaj ndaj stresit dhe t’ju vërë në ankth për pjesën tjetër të ditës. Në mënyrë të ngjashme, nëse shihni emaile pune pa përgjigje, mund të ndiheni të detyruar të përgjigjeni edhe kur jeni ende shtrirë në shtrat. Ky është një problem sepse, siç shprehet Julie Morgenstern, autore e librit Asnjëherë mos kontrollo emailin në mëngjes, “kërkesat, ndërprerje dhe surprizat e papritura, kujtimet dhe probleme janë të pafundme…

Çfarë duhet bërë në vend të kësaj

Kur zgjoheni në mëngjes, truri juaj krijues është më i përshtatur, kështu që është e rëndësishme ta përdorni këtë kohë për të krijuar kushtet që dëshironi për jetën tuaj. Tani që keni ndarë kohë për veten tuaj, stërviteni trurin që të jetë në rregull me aktivitete më pak stimuluese – por edhe më të dobishme. Këtu janë disa këshilla për ta nisur mëngjesin tuaj në një mënyrë më pozitive:

Rregulloni mjedisin tuaj

Para se të shkoni në shtrat, vendoseni telefonin në modalitetin e aeroplanit. Alarmi yt do të vazhdojë të funksionojë në këtë cilësim, por nuk do të përshëndetesh me mesazhe ose njoftime menjëherë kur të zgjohesh. Më mirë akoma, mund ta fikni telefonin ose ta karikoni në një dhomë tjetër dhe të përdorni një orë klasike me zile. Në këtë mënyrë, ju pothuajse e largoni tundimin tërësisht.

Planifikoni të bëni diçka tjetër

Nëse nuk bëni një plan se si do ta kaloni mëngjesin, është e lehtë t’u riktheheni zakoneve të vjetra dhe t’i ktheheni fillimit të përdorimit të telefonit. Konsideroni ta përdorni këtë kohë në mëngjes për aktivitete më konstruktive si:

– Ushtrimi

• Kalimi i kohës me familjen.

• Dëgjimi i një podcast ose muzike ose shikimi i artit.

• Të vlerësosh botën reale që të rrethon.

• Shikimi i kalendarit tuaj për ditën dhe prioritizimi i detyrave.

• Bëni një filxhan kafe

• Meditoni dhe vendosni qëllime.