Qmk E1720432063137 780x439

QMK: Shpëtohet një person që ishte zhytur dhe bllokuar në baltë

Qendra e Menaxhimit të Krizave njoftoi se mëngjesin e sotëm ka pasur një operacion shpëtimi në lumin Pçinja, ku një person është fundosur deri në fyt në baltë.

“Sot para mëngjesit, ka pasur një nxjerrje të suksesshme por të rrezikshme nga llumi i thellë dhe balta si rërë e gjallë për disa orë, si për njeriun e bllokuar, ashtu edhe për shpëtuesit – zjarrfikësit. Në veçanti, ka pasur një operacion të kombinuar shpëtimi nga zjarrfikësit nga Njësia Territoriale e Zjarrfikjes dhe Ndihma emergjente mjekësore nga Kumanova”.

“Zjarrfikësit e Kumanovës, të udhëhequr nga komandanti Sasho Ilievski, kanë qenë në operacion shpëtimi për disa orë nga ora 04:00 deri në orën 07:00 të mëngjesit të sotëm. Rastin urgjent në 112 e ka denoncuar në QMK nga një peshkatar i cili ka dëgjuar thirrjet për ndihmë të personit që ka ngecur në baltën e thellë buzë lumit”.
Situata ishte e rrezikshme sepse ngadalë, ndërsa personi përpiqej të dalë, ai po zhytej gjithnjë e më shumë në vendin ku dheu ishte si një rërë e maskuar me një shtresë të tharë sipër, në sipërfaqe, nga moti i nxehtë dhe më pas u duk sikur nuk kishte fund”, bëjnë të ditur QMK.

Ekipi i zjarrfikësve ka mbërritur me shpejtësi dhe me kohë në vendin e largët nga rruga hyrëse, pasi personi tashmë ishte pothuajse deri në shpatulla dhe qafa i zhytur dhe në fund të fuqisë së tij për shkak të bllokimit të gjatë, ndërsa zhytej ngadalë në tokën e butë”.

“Zjarrfikësit arritën ta kapnin me litarë nga pajisjet e tyre dhe filluan ngadalë ta nxirrnin jashtë, gjë që kërkonte tërheqjen e tyre pasi edhe ata po fundoseshin ngadalë në tokën e butë. Ata e ndihmuan njëri-tjetrin si ekip, fazë pas faze, nga nxjerrja dhe shpëtimi kompleks, por në dukje i thjeshtë”.

“Kur zjarrfikësit e nxorrën atë nga balta e thellë, e cila ishte si rërë e gjallë, personi pothuajse humbi vetëdijen dhe u vendos në një dërrasë speciale për transport, duke e dërguar deri në vendin ku i priste ndihma e urgjencës mjekësore. Viktima është e gjallë, por shumë e lodhur dhe e rraskapitur nga bllokimi i gjatë. Ai tashmë ndodhet në spitalin e Kumanovës dhe është jashtë rrezikut për jetë”, thonë nga QMK.