Screenshot 16 780x439

Meta do t’i japë fund ndalimit të përgjithshëm për fjalën “shaheed” – që në shqip do të thotë “martir”

Meta Platforms tha të martën se do të heqë ndalimin e saj të përgjithshëm për fjalën “shaheed” ose “martir” në anglisht.

Kompania është kritikuar për vite me radhë për trajtimin e përmbajtjes që përfshin Lindjen e Mesme, duke përfshirë në një studim të vitit 2021 të porositur nga vetë Meta, i cili zbuloi se qasja e saj kishte një “ndikim negativ të të drejtave të njeriut” te palestinezët dhe përdoruesit e tjerë arabishtfolës të shërbimeve të saj, shkruajnë mediat e huaja

Dhe siç thuhet më tej, këto kritika janë përshkallëzuar që nga fillimi i armiqësive midis Izraelit dhe Hamasit në tetor.

Një bord mbikëqyrës, i cili financohet nga Meta, por funksionon në mënyrë të pavarur, filloi rishikimin e tij vitin e kaluar, sepse fjala përbënte më shumë heqje të përmbajtjes në platformat e kompanisë se çdo fjalë apo frazë tjetër e vetme.

Kujtojmë se Meta është kompania mëmë e Facebook dhe Instagram.

Rishikimi zbuloi në mars se rregullat e Meta-s për “shaheed” dështuan për të llogaritur shumëllojshmërinë e kuptimeve të fjalës dhe rezultuan në heqjen e përmbajtjes që nuk synonte të lavdëronte veprimet e dhunshme.

Bordi mbikëqyrës e mirëpriti ndryshimin, duke thënë se politika e Meta-s në lidhje me fjalën kishte çuar në censurimin e miliona njerëzve nëpër platformat e tij.